top of page

Zvukový Svět: Noční proud, Akustický Bende a Epydemye v Kostele

V úterý 10. října jsem poslouchal v Českém rozhlasu 2, kde byl pořad Noční proud, který uděloval hudební ceny - Legendy nočního proudu.

Cenu dostaly například zpěvačky Anna K. nebo Tereza Balounová, která zároveň byla objevem nočního proudu. Terezu už znám, neboť jsem jí už před lety viděl na festivalu Prázdniny v Telči, kde hrála s kapelou, která neměla název. V té kapele hrála Terezie Kovalová na violončelo. Shodu okolností byly i v pořadu, který se jmenuje Show time nebo dříve VIP zprávy na primě. A tak doufám, že se v brzké době dostanu na jejich koncert.

Na hudebních cenách Nočního proudu se udělují ceny In memoriam. A tentokrát byla udělena hudebnímu skladatelovi Pavlovi Krejčovi, když dvě písničky z jeho repertoaru zpívala Věra Martinová a jako další dostali cenu zpěvák Standa Hložek a Pavel Vaculík. Jak už jsem říkal, zpěvačka Anna K. byla zpěvačka roku, a také vyhlásili událost roku hvězdnému zpěváku Jiřímu Kornovi, protože vyprodal O2 arenu ve svých více než 70 letech. Byl to moc hezký pořad a moc jsem si ho užil a asi bude k dohledání na českém rozhlasu.

Potom bych chtěl ještě doporučit jeden koncert, který jsem sledoval včera na internetu a to koncert kapely 3Stav. Na tomto koncertu hráli manželé Hrbkovi, Petr Novotný a jeho spoluhráč z kapely Žalman&spol Petr Havrda. Baskytarista Petr Novotný právě vydal nové CD Na důchodě. V tomto triu přijeli představit toto album. Těším se, až si tohle album budu moc poslechnout. Pěkně jim to šlapalo. Já bych jen řekl, že Petra Novotného znám už dlouho a jsem rád, že se konečně tento virtuoz basové kytary dostal k vydání vlastního alba. I tento koncert hodně doporučuju, určitě si objednejte zmiňované CD Na důchodě. Troufám si odhadnout, že bude skvělé, i když jsem slyšel jen pár ukázek.


V pátek 13. října se konal v dobříšském kulturáku další koncert Podbrdského folkování, kde vystupovaly dvě kapely. Ta první se jmenuje Pětník. I o těch zde píšu docela často, protože na jejich koncerty chodím pravidelně. Letos jsem se s nimi setkal na několika festivalech, líbí se mi jejich vokální úpravy. A tak jsem si s nimi zazpíval jejich celý repertoár. Vystoupení bylo skvělé jako vždy. Moc se mi od nich líbí upravená píseň Konvička, kterou jinak zpívá skupina Nezmaři, od které má taky Pětník v repertoáru píseň, která se jmenuje Písek. Tuto píseň složil zakládající člen Nezmaru Luboš Hrdlička a proslavila ji Pavlína Jíšová. Tato skupina funguje už od roku 1999 a vydala tři alba. Líbí se mi ještě jejich písnička, při které vždycky odcházejí z pódia, která je jako jedna z mála jejich autorská. 

Jako druhá kapela vystoupila Načarej, která je taky pražská kapela. O téhle kapele jsem zatím jen slyšel a naživo je viděl na Podbrdském folkování prvně. Jejich zpěvačka zpívala nejen česky, ale i v několika dalších jazycích. Písničky kapely Načarej jsou jak autorské, tak převzaté. Zpívané několika jazyky, ale i jejich zpěvačka má nejen výrazný hlas, ale i nezapomenutelnou barvu vlasů na modro. Ona na koncertu říkala, že tato píseň je rychlá, ale i pohřební. Jejich hudba je těžko pochopitelná. Určitě ji doporučuju k poslechu. Moc rád bych jí přirovnal k židovské hudbě Klezmer. Musím dodat, že na Dobříš nepřijeli úplně kompletní, chyběla jim harmonika a někteří členové. Ale jinak bylo to velice pestrý večer. Kromě zpěvačky bych ještě zmínil hráče na housle. Koncert se mi velice líbil.

Ve střědu 18. října jsem navštívil komunitní centrum Zahrada, kde vystupovala skupina ze Vsetína Žamboši. Jejich hudbu znám už dlouho, mám doma všechny jejich CD, frontman Honza Žamboch dostal několik cen anděl v kategorii folk. Do Vlašimi přijeli Žamboši v pánské sestavě bez Honzovy ženy Stáni. Už je tomu rok, co můžeme tuhle sestavu vídat na pódiích. Jeho žena Stáňa se rozhodla dát si koncertní pauzu. Do Vlašimi tedy přijel zpěvák Honza Žamboch, který hraje i na kytaru, dále Jirka Nedavaška, bubeník, který bubnuje takovým originálním způsobem. Třetí do party, byl muzikant Aleš. Vystoupení Žambochů bylo jako vždycky skvělé, a protože měl v nedávné době kapelník Honza Žamboch narozeniny, tak bych mu chtěl touhle cestou popřát všechno nejlepší, hodně zdraví a hodně hudebních nápadů a nových písní. Ve Vlašimi v komunitním centru Zahrada chystají i další zajímavé akce, které stojí za pozornost. Skoro každý týden se tu ve středu něco děje. Jeden týden jsou to hudební večery, jeden týden literární večery a jeden týden filmové večery. Já bych doporučil obzvláště v listopadu vystoupení kapely Javoři nebo také vystoupení Jiřího Buriana nebo Ivan Hlas Trio. Obdivuji, že tam ve Vlašimi chodí diváci, kteří kapely neznají, to se tak často nestává a obdivuji i zdejší dramaturgii.


Dále budu podívat o koncertě kapely Spolektiv, který se konal v restauraci U Radešínka v Počepicích. Kapela hrála svižné písně, při kterých se mi chtělo často provádět svůj hlavový tanec. Každý z jejich členů hraje na několik nástrojů. Jejich tvorba je autorská. Do Počepic jim přijel na výpomoc Laďa Světlík. Spolektiv právě ve studiu u Petra Michala v Českých Budějovicích natáčí nové CD. Na CD se moc těším. Na koncertě zazněli jak staré, tak nové písně. Moc se mi líbila píseň Kufr, která je z alba Vyřiďte doma a tak se jmenuje i jejich nejnovější CD. Jejich koncert byl skvělý jako vždycky. Jejich tvorba je hezká a někteří jejich fanoušci jezdí i z daleka, aby je slyšeli. A v listopadu budou koncertovat v Příbramském Junior klubu 16.11.2023 a bude to společný koncert s příbramskými muzikanty Petrem Vašinou a Míšou Mádlovou. Koncert doporučuji a možná se tam uvidíme.

O koncertu Petra Vašiny Vám teďka budu vyprávět, konkrétně o jeho 70 narozeninách. Tenhle koncert probíhal 21.října na pódiu malé scény v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami, kde se představilo několik kapel. Mezi diváky sem přijeli i někteří muzikanti, kteří s Petrem Vašinou hudebně spolupracovali jako třeba kytarista Luboš Stráník až z Krušných Hor. Kromě toho, že Petr samozřejmě vystoupil se svojí partnerkou Míšou Mádlovou a ještě s několika dalšími kapelami, hrál v Satelitu, tehdy byl ještě na vojně. To byla pánská sestava a jejich vokály mi chvílemi připomínali kapelu Plavci neboli Rengers. Dále na podiu vystupoval třeba s Petrem Vašinou spoluhráč Oto Hejnic a kytarista Ondra Sobotka. Byl to večer plný hudby od folku až k pořádnému beagbeatu. Tenhle večer se hodně povedl, hodně se pilo a povídalo. A já si myslím, že by se tyhle akce mohli konat častěji, pokud budou všichni zdrávi. Celý večer uváděl Libor a na konci kuchař přinesl 70 řízků, místo dortu. Bylo to pobavující.

Výtah funguje i v divadle, kterým jsem si nebyl jistý. Takže bych vozíčkáře vyzval, aby jezdili do divadla a poděkoval bych Příbramskému divadlu, že to udělali výtah i na tu malou scénu. Na tomhle koncertě jsem poznal hodně známých a milých lidí. Poděkoval bych dvěma Martinům za jejich doprovod na tuto akci. Byla to užitá akce a budu na ni rád vzpomínat


V úterý 24. října se v Kulturním domě Josefa Suka konal akustický koncert Petra Bende, který se před osmnácti lety v roce 2005 stal druhým v soutěži Super star a Bohouše Josefa, který je znám z mnoho muzikálů, např. muzikál Hamlet od Janka Ledeckého a nebo z kapely Burma Jones.

Pert Bende a Bohouš Josef přijeli do Sedlčan. Vzájemně si hráli a zpívali svoje autorské písně a Petr Bende vždycky vyzíval diváky, aby dali ruce nahoru a tleskali. Koncert byl pěkný, muzikanti zpívali dobře, i když oba zpěváci střídali různé nástroje, takže koncert byl senzační. Během koncertu zavzpomínali na Radka Michala tzv. Bůčka, který byl zakládajícím člen Kamelot. Při téhle kapele se Bohouš Josef a  Petr Bende seznámili.

Bylo znát, že oba interpreti hraní moc baví. Rozhodně doporučuju až tyhle dva zpěváci budou někde spolu, určitě se stavte ať neprohloupíte. Petr a Bohouš vystupují v různých sestavách, třeba Petr Bende pořádá s Bárou Štěpánovou spoustu Vánočních turné - odkaz https://www.petrbende.cz/…rty. Oba interpreti nemohli odejít bez svojí nejznámější písně jako např. Samba v kapkách deště, Nad horů svíta a mnoho dalších. Dva výrazné hlasy na jednom pódiu. Vzájemně se doprovázeli, zpívali si vokály a za celou tu hodinu a půl neodešli z podia.

Pokud si dobře pamatuju, tak by se měl Petr Bende objevit v Petrovy Cihelně v březnu 2024 s cimbálovou muzikou.

V pondělí 30. října jsem byl na koncertě v Českých Budějovicích mé oblíbené kapely Epydemye, o té píšu často, rád chodím na jejich koncerty. Tentokrát bych rád poděkoval svojí kamarádce Ivě, která se u nás zastavila a jela se mnou do Českých Budějovic. I ona je velkou fanynkou kapely Epydemye. Tentokrát vystupovali v zajímavém prostředí kostela, který patří studentům. Ještě před koncertem měl původní herec Víťa Marčík, kterého dobře znají např. z festivalu Prázdniny v Telči nebo z Divadla Víti Marčíka. Já jsem byl překvapen, že se tam stará o pořad ve studentském kostele. Během koncertu se vzpomínalo na umělce, kteří už nejsou na světě, zapalovala se za ně svíčka. Jak bývá zvykem, někteří diváci se na konci roztancovali. Zazněli jejich největší hity jako třeba Smečka, Levantský sen, Milé děti a také písničky z alba Kotlina, těch zaznělo možná víc, než jindy. Písničky kapely Epydemye se nikdy neoposlouchají, a tak se vždycky těším na jejich další a další koncerty. Důkazem toho je, že na jejich jihočeský koncert dorazili diváci třeba až z Liberce. Těším se na jejich dubnový koncert v Týně nad Vltavou. Mezitím ještě budou na vánočních Prázdninách v Telči a ještě i jinde. To si můžete najít na jejich webových stránkách, já sám ještě nevím co všechno mi do konce roku vyjde.


Říjen 2024

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Petrova Cihelna 2024

Dnešní Postřehy bych rád věnoval blížícímu se festivalu Petrova Cihelna, který proběhne v sobotu 2. března. Pokud přispějete na Doniu, tak získáte třeba šálu, která se vám bude hodit třeba na blížícím

bottom of page